Financiëring van de Betuwelijn
Deel A: Bijlage 1
- - -
Uitgangspunten ten behoeve van de berekening van het energieverbruik
InleidingMet de eerder gebruikte en berekende gegevens voor berekening van het energieverbruik van een personentrein1), zal het energieverbruik op de Betuweroute (BR) worden berekend. Doel is de kosten van het energieverbruik te berekenen voor een berekening van de rentabiliteit van de BR. Tevens is een doel om vergelijking te kunnen maken met het wegtransport en transport over water van het specifiek energieverbruik van deze vervoerstakken. Ook rijst het vermoeden dat in kosten/batenberekeningen in de Planologische KernBeslissing, deel 4 (PKB4) betreffende deze lijn, de energiekosten niet zijn meegerekend. Er wordt althans geen vermelding van gemaakt. Berekend worden:
Hieruit kunnen de totale energiekosten worden berekend voor de geplande transporthoeveelheid per jaar LuchtweerstandEen probleem hierbij is, dat het goederenvervoer en speciaal het containervervoer per spoor niet de stroomlijn heeft van een personentrein zoals de intercity, waarop de berekening van het energieverbruik van treinen is gebaseerd. Rekening moet worden gehouden met een grotere luchtweerstand. Door zogwerking zullen de wagons meer naar achteren minder weerstand ondervinden van de lucht, maar door de vrij grotere tussenruimtes tussen de wagons met containers zullen zeker de voorste wagons met containers bijdragen aan de luchtweerstand. Om toch een indruk te krijgen van het energieverbruik, is een voorzichtige aanname gehanteerd: na de locomotief dragen nog 5 wagons (van de 33 van de BR) geheel bij aan de luchtweerstand bij een snelheid van 120 km/uur. In de berekeningen wordt dit aangeduid met "luchtweerstandsfactor=6" (5 wagons + loc). Bij lagere snelheden zal die factor groter worden omdat dan de lucht sneller tussen de wagons kan toetreden en dan meer luchtweerstand kan veroorzaken. Bij een snelheid van 80 km/uur zou dan een luchtweerstandsfactor van 8 (7 wagons + loc) een voorzichtige aanname kunnen zijn. Overige uitgangspunten en aannamen
1) Brochure "Kwaliteitsseinen, Energiezuinig rijden, Utrecht, Dec. 1989 van NS" en de daarvan afgeleide berekening voor railtransport "Energieverbruik treinen" van de auteur. 2) Spoorwegmaterieel Nederland, S.J. Nieuwenhuis De Alk, Alkmaar.
19891215.Nederlandse-Spoorwegen-Energiezuinig-rijden.pdf
|